onsdag den 3. august 2016

Her er den nye dødsliste over dyr i Danmark


Jeg sad og læste en artikel inde på Metroxpress, hvor der står, at der i dag er kommet en ny lov om en ny dødsliste over dyr i EU, der skal udryddes. Okay, de skriver så "bekæmpes", men det er vist et lidt pænere ord end udryddes. De mener sikkert udryddes, da de vil have alle de dyr fjernet fra EU.
I Danmark er der 12 dyr på pladsen, som skal "bekæmpes".

Jeg må ærligt indrømme, at jeg synes, at den liste er ret plat. Der er dyr på den liste over, som jeg ikke anede fandtes i Danmark.
Fx skal vaskebjørnen udryddes i Danmark. Jeg anede da ikke, at vi havde vilde vaskebjørne i Danmark. Det er, fordi de roder i folks skraldespande, og så kan de overføre rabies til ræve, hunde og mennesker. Rabies er en alvorlig sygdom, men i 2010 blev 113 mennesker behandlet med rabiesvaccine efter bid. 15 af disse var på grund af mulig udsættelse for smitte via flagermus i Danmark. Og man advarer også om ræve kan have rabies. Så det er jo ikke kun vaskebjørnene, der kan have det. Det kan flagermus og ræve også. Men dem udrydder man da ikke.
Og så står der, at de vil udrydde vaskebjørnen, da den er til gene for borgerne.
Jeg har altså aldrig hørt om, at der er nogen, der har brokket sig eller været i medierne, hvor de fortæller om, at de bliver generet af vaskebjørne.

Men hvis de er en real trussel for Danmark, så er det jo bedst, at de ikke er her. Men jeg fandt så først ud af i dag, at vi har vilde vaskebjørne i Danmark.

En af de andre dyr er sumpskildpadden terrapin. Det er et kæledyr, som folk får bragt til Danmark. Den er nu forbudt og må ikke indføres mere. Hvorfor, det aner jeg ikke. Men dem der har dem i forvejen, de må beholde dem indtil, at de dør. Men der må ikke tages flere ind i landet. Men hvad grunden er, det ved jeg ikke.

Sumpbæveren skal også udryddes, da den kan gøre skade på afgrøder og plantevækst. Altså "kan gøre skade", så man har ikke set nogen steder i Danmark, hvor den har gjort skade?
Igen jeg anede ikke, at vi havde bævere i Danmark. Og jeg ved godt, at de gør skade i udlandet, men jeg troede, at det var i de lande, hvor der var mange af dem.

Skarveanden, som er amerikansk, den skal også udryddes. Det skal den, så vi kan sikre overlevelsen af den danske hvidhoved and. Hvorfor er der ikke plads til begge?
Jeg har igen aldrig hørt om, at der har været et problem med, at den ene and udrydder den anden.
Men det kan være, at det bare er mig.

En hellig ibis skal også udryddes. Den minder om fiskehejren. Den skal væk, da hvis der er mangel på mad, så spiser den andre fugles æg.

En muntjak er en form for et lille rådyr. Den skal udryddes, da den formerer sig "eksplosivt", og så gør den store indhud på skovbundens planter. Altså så meget formerer den sig så heller ikke eftersom, at jeg aldrig har set en i den danske natur. Jeg har set vilde dådyr, men ikke en muntjak. Jeg kender godt til den, men jeg har aldrig set den.

Signalkrebs, kan sprede en svampesygdom kaldet krebsepest, som den selv kan overleve, men den slår andre flodkrebs ihjel.
Igen, jeg anede ikke, at vi havde krebs i Danmark.
Måske er det bare mig, der igen er lidt "langsom" her med ikke at vide sådan noget.

Båndrundig er en lille fisk. Man har fundet eksempler på en dødelig sygdom blandt disse fisk, og det kan sprede sig til andre arter.

En kinesisk uldhånds-krabbe har vi også her i Danmark. Den er blevet betegnet som en af de 100 værste arter i verden. Hvorfor den er det, det står der ingen begrundelse for.

Så er der nogen planter på listen. Blandt andet en hårfugtet bjørneklo. Om det er det samme som den bjørneklo, jeg kender, det aner jeg ikke. Men hvis den er lige så giftig, så er det fint nok for mig, at den bliver udryddet.

Men jeg er lidt modstander omkring det med dyrene. Fordi hvor er de rigtige beviser?
Hvor er de folk, der har været generet af vaskebjørne?

Og jeg har som sagt aldrig set nogen af disse dyr i Danmark.
Så hvor udbredte de egentlig er i Danmark, ja, det har jeg mine tvivl om.

Hvis I vil se hvilke dyr og planter, der er på dødslisten her fra Danmark,
så kan I se artiklen lige her

Har I nogensinde set nogen af disse dyr i den danske natur(:?

Kram Heidi(: 

2 kommentarer:

  1. Grunden til man vil udrydde disse dyr er, at de er invasive arter. Dvs at det er arter der ikke oprindeligt lever i Danmark, men er blevet indført, enten som kæledyr, produktionsdyr eller selv er vandret hertil. De spreder sig i naturen på bekostning af andre herboende arter (både dyr og planter) og ødelægger det fungerende økosystem. Så selvom det virker "barsk", kan det være nødvendigt. F.eks. lever vaskebjørnen oprindeligt i USA og Canada, men er blevet importeret til Europa til brug i pelsindustrien. Undslupne dyr udøver stor skade på natur (og bygning) der ikke oprindelig er indrettet til, at huse dem. Så selvom man ikke har set disse arter endnu, gælder det for naturstyrelsen at få dem stoppet (udryddet) før man gør, for at beskytte vores økosystem :)

    SvarSlet
  2. netop, det alle arter som ikke naturligt er hjemmehørende i miljøet, og de fleste er heler ikke kommet helt på egen hånd til Danmark/Europa, men er blevet hjulpet af mennesker. Den oprindelige flora og fauna kan ikke klare sig mod den, og dermed vil der komme ubalance i naturen.
    Derfor er det naturligvis hårdt at høre de skal fjernes, men det ikke noget nyt, mårhunden er et dyr som miljøstyrelsen også arbejder mod at stoppe spredningen af her i Danmark, bliver den kan vi måske miste ræven og grævlingen!
    så alt i alt tror jeg det har langt mere at gøre med at de er invasive, end de genere de lige umiddelbart giver mennesker.

    SvarSlet