tirsdag den 19. juli 2016

At skulle på ferie og flytte når man er psykisk syg


Det har været skønt at være i Frankrig, men lige så skønt det har været, lige så hårdt har det været for mig psykisk. Det har generelt været en rigtig stresset periode for mig.

Vi skulle på ferie til Frankrig, hvor jeg skulle undvære babyerne, og så da vi kom hjem, der havde vi 4 dage hjemme i den gamle lejlighed inden, at vi skulle flytte. Det vil sige, at jeg kun havde 4 dage til at sige "farvel" til omgivelserne samt, at vi også skulle pakke hele lejligheden ned.
Den tanke har stresset mig ufattelig meget.

Når man tager på ferie, så er det som regel for at slappe af. Men fordi jeg rejser på ferie, så forsvinder mine tvangstanker og tvangshandlinger ikke. Dem slipper jeg desværre ikke for, selvom jeg tager på ferie.
Noget jeg har tænkt meget på i ferien, det har været bakterier. Og sådan er det altid, når jeg er nogen nye steder. Jeg tænker på, om tingene er gjort rent af. Om der er "bakterier" fra de forrige gæster osv.
Samtidig har jeg det sådan, at jeg ikke bryder mig om at gå i andres køleskabe, så jeg kunne ikke gå i køleskabet hele ferien, så hver gang jeg skulle have noget at drikke eller spise, så skulle jeg bede fx Casper om at tage det til mig. Samtidig havde jeg den tanke, at jeg ikke brød mig om at gå ud i køkkenet, så jeg kunne ikke lave mad osv. Eller gøre rent derude den dag, hvor vi skulle hjem derfra.
Jeg tror, at jeg var ude i køkkenet 2 gange, mens vi var på ferie. Den ene gang var da vi ankom, hvor jeg lige ville se, om det var te, som de havde lagt på køkkenbordet. Og den anden gang var, fordi jeg skulle lægge en saks ud i køkkenet. Så jeg skyndte mig derud og skyndte mig at smide saksen ned i vasken og hurtigt ud derfra igen.
Hvorfor? Tænker nogen sikkert. Ja, jeg aner det knapt til med, hvorfor jeg havde det med køkkenet.

Lige fra den første aften der ville jeg faktisk gerne hjem. Jeg savnede babyerne. Jeg græd meget de to første dage på campingpladsen.
Jeg savnede babyerne så meget.
Men efter et par dage så blev det bedre. Jeg slappede af om aftenen ved at læse i en god bog. Og så skrev jeg samtidig dagbog. Det kunne jeg mærke, at jeg havde brug for.
Også bare for at have noget at lave nogen af aftenerne, da der ikke var noget fjernsyn.
Nu lavede vi også ting om aftenen, men når jeg skulle slappe af og ligesom komme mig oven på dagens begivenheder, så havde jeg brug for at slappe af, og det gør jeg normalt ved at se fjernsyn, men det var der ikke, så det gjorde jeg ved at skrive dagbog og ved at læse.

Alt det her med at vi skulle flytte få dage efter, at vi var kommet hjem fra ferie, det har stresset mig meget.
Efter en ferie der skal jeg som regel bruge nogen dage på "at komme ned på jorden igen". Altså sådan følelsesmæssigt.
Det stressede mig med alt det, som vi skulle nå inden, at vi skulle flytte.
Nu er vi kommet nogenlunde på plads, og nu er jeg igen stresset.
Denne gang er jeg stresset over, at vi skal gøre lejligheden ren inden, at vi afleverer den.

Jeg føler mig tit stresset. Og uvante situationer, altså ting, som jeg ikke er vant til, det stresser mig.
Som fx at være på ferie. For nogen er det ren afslapning, men det er det ikke for mig.
Der skal jeg finde mig til rette. Jeg skal samtidig håndtere alle tankerne, der kører oppe i knolden på mig. Jeg skal håndtere følelserne om, at jeg ikke er hjemme i trygge omgivelser osv.

Så det har været en rigtig god ferie, og vi er endelig ved at komme på plads her i vores nye hus, men det har ikke været ren lutter og lagkage. Ikke fordi der er sket noget dårligt. Men sådan rent psykisk da der er mange nye ting, som jeg har skulle vænne mig til.
Men jeg er faldet på plads her i huset ret hurtigt, og det overrasker mig en del. At jeg bare kunne falde til rette så hurtigt. Normalt skal jeg bruge noget tid på at falde på plads, men dagen efter vi var flyttet ind, der følte jeg mig allerede hjemme.

Jeg synes, at vi har fået sådan et hyggeligt hjem. Og jeg er så glad for at være her.
Jeg tænker ikke særlig meget på den gamle lejlighed, som jeg ellers troede, at jeg ville.
Jeg havde trods alt snart boet der i 7 år.
Så jeg troede, at jeg ville være mere depri om at forlade det.
Det var jeg også første dag. Men nu så er dette her mit hjem.
Og jeg er vild med det.

Så ferien har været rigtig god, og det er dejligt at være på plads her i huset.
Men det har været et kæmpe følelsesmæssigt rod oppe i knolden på mig, fordi der har været så mange nye ting, som jeg skulle håndtere. Så når man er psykisk syg, så kan man ikke bare lægge sygdommen fra sig, når man lige tager på ferie, eller når man flytter.
Den følger desværre med, og det skal man samtidig takle udover alle de ting, der ellers hører med omkring planlægning af ferie og omkring det at flytte.

Det var lige et meget personligt indlæg herfra mig(:

Kram Heidi(: 

1 kommentar:

  1. Faktisk når jeg er på ferie, så bliver min OCD meget bedre, med færre tvangstanker og tvangshandlinger, fordi jeg kommer lidt væk fra hverdagen. :) Håber det på et tidspunkt, også vil blive sådan for dig.

    SvarSlet